Neglens opbygning

Selve neglen består af keratinceller, ligesom hud og hår gør det. Det er dog en anden slags keratinceller. Hvis man forestiller sig at neglen forstørres mange tusind gange og man kikker på neglen fra siden, så vil man se at en gennemsnits kvinde negl består af ca 100 lag keratinceller. Kikker man ovenfra, kan man se en masse baner eller skinner som pladerne af keratincellerne vokser ud på.

Disse keratinceller bliver dannet lige nedenfor neglebåndene i underlaget som også kaldes neglemoderen(Matrix) her skydes de små hvide runde celler ud, som af en kanon og bliver herefter trykket/mast flade under neglepladen. Dette kan ses på nogle mennesker i form af den lille hvide/lyse halvmåne (Lunula) lige over neglebåndene.

Ligeunder neglebåndene sidder vores bodyguard for neglemoderen(Eponychium) mod stød, snavs og bakterier. Dette er levende væv.

Så har vi selve negle pladen og den frie kant(mit arbejdsområde)

og under den er neglesengen. Neglesengen består af to væv. Eperdermis, der er det øverste lag af negle sengen, og Dermis, der er det underste lag. Dermis indeholder millioner af små blodårer, der har to funktioner: At transpotere mad og ilt til negleområdet og transpotere affaldsstoffer væk derfra.

Under den frie neglekant finder man endnu en bodyguard. Nemlig (Hyponychium) som beskytter neglesengen mod stød, snavs og bakterier. Mange har tildens til at rense negle med skarpe spidse genstande. Dette skader Hyponychium og skal stoppes! Brug altid en neglebørste..